Zo maak je de mooiste foto’s!

Foto’s. Elke keer probeer je het weer, dat ene perfecte shot maken. Maar steeds opnieuw mislukt het. De lichtinval is niet goed of je had je camera toch iets anders ingesteld dan dat je dacht. Na het lezen van deze tips is dat verleden tijd en maak jij ook foto’s als een pro! 

 

Fotografeer elke dag

De beste manier om betere foto’s te maken is door te oefenen. Ga er iedere dag even op uit om een paar plaatjes te schieten en je zult zien dat je je camera veel beter leert kennen. Je kan nooit teveel tijd doorbrengen met je camera.

 

Wees jezelf bewust van het licht

Zoek voordat je een foto maakt uit waar het licht vandaan komt en stel je camera hierop in. Of het nou natuurlijk zonlicht is of kunstmatig licht van een lamp, gebruik het om je foto’s mooier te maken. Creëert het licht speciale schaduwen of zorg het ervoor dat een bepaald object opvalt in het geheel?

 

Gebruik ISO goed

Wanneer je op een zonnige dag fotografeert is het handig om je ISO handmatig in te stellen. Het licht van de zon is zo fel dat je lens bij een ISO van 100 al voldoende licht opvangt om een duidelijke foto je maken. Wanneer het bewolkt is kun je de ISO beter wat hoger zetten, probeer bijvoorbeeld eens een ISO van 1000 tot 1500, en je zult zien dat zelfs het kleinste detail van datgene wat je fotografeert wordt vastgelegd.

 

Versie 2

 

Focusafstand

Ik gebruik altijd twee lenzen: 18-85mm en 18-270mm, maar tijdens het fotograferen gebruik is er steeds meer één. Gebruik tijdens het maken van een serie foto’s altijd maar één en dezelfde lens. Dit zorgt ervoor dat er veel meer eenheid in je foto’s komt te zitten.

 

Gebruik de flitser ook overdag

Gebruik de flitser niet alleen ’s nachts en op donkere plekken. Door op een zonnige dag extra licht toe te voegen aan datgene wat je fotografeert vallen de donkere schaduwen weg en krijg je veel meer eenheid in je foto’s.

 

Kijk niet naar je foto’s

Probeer het maar eens. Niet kijken naar je gemaakte foto’s totdat je thuis bent. Je kan namelijk tijdens het kijken naar je net gemaakte foto een heel bijzonder shot missen. Datzelfde shot komt niet meer terug, maar tijd om naar je gemaakte foto’s te kijken is er nog genoeg!

 

DSC_0980

 

Vraag toestemming

Wanneer je op straat fotografeert, en al helemaal in andere landen met andere culturen, is het wel zo netjes om toestemming te vragen aan de personen die je fotografeert. Ik ben zelf afgelopen zomer begonnen met een fotoserie van mensen in de straten van Lissabon. Nadat ik de foto had gemaakt ben ik op deze mensen afgestapt en heb ze de foto laten zien. Het zal je verbazen hoe leuk mensen hierop reageren! Zorg er wel voor dat je de lokale taal redelijk beheerst. in het buitenland wordt Engels nou eenmaal niet door iedereen gesproken.

 

Deel je foto’s met de wereld

Maak een Instagram of Flickr account aan en deel je foto’s met de hele wereld. Zo kan iedereen genieten van jouw prachtige foto’s en wie weet levert het je nog wat bekendheid op ook!

 

Neem je camera mee

Dit is misschien wel de allerbeste tip. Zeg nou zelf, zonder camera kan je ook geen mooie foto’s maken? Neem je camera altijd en overal mee naar toe. Zo mis je nooit dat ene perfecte shot die je dan noodgedwongen met de camera van je smartphone moet maken.

 

 

DSC_0067

 

Houd de achtergrond in de gaten

Zelf zie ik wel eens foto’s waarbij ik denk: ‘heeft niemand die container of banner daar op de achtergrond gezien?’. Houd de achtergrond van je shot in de gaten, zorg dat er niet teveel rommelige spullen staan en wees niet bang om op iemand af te stappen en te vragen of hij of zij een stapje opzij wilt doen.

 

Vond je dit een leuke post? Like en deel deze dan met al je vrienden! En vergeet ons blog niet te volgen voor wekelijkse nieuwe posts. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram voor nog meer tips! Heb jij nog meer tips hoe je betere foto’s kunt maken of wil je je ervaringen met deze tips delen? Laat het ons weten in de comments! 

Plaats een reactie